Maros Robo Team a WRO-n

A Maros Robo Team jól felkészült csapata idén először mérettette meg magát ezen a nemzetközi rangos versenyen. Egyenlőre támogatás hiányában a felkészülés feltételeit három család dobta össze és adta a LEGO elemeket is kölcsön egymásnak. Házilag a garázsban készült a versenyasztal és sokszor a tesztelés is itt zajlott. Idén a verseny témája az élelmiszer fontos ügy, precíziós mezőgazdaság volt. Itt a hivatalos oldalról a feladat: http://wro.hu

Mivel a Föld népessége növekszik, egyre több élelmiszert kell előállítani minden évben. Ennek egyik módja olyan technológiák alkalmazása, mint a robotok, drónok és műholdak a mezőgazdasági földterületek hasznosításának javítása érdekében. A műholdak és a drónok pontos adatokat tudnak szolgáltatni a különböző területek talajminőségére vonatkozóan. Ezen adatokat aztán a robotok (önvezető traktorok) úgy tudják felhasználni, hogy a talajminőségtől függően más palántákat ültetnek el a földterület különböző részeire. Ilyen módon a palánták a növekedési környezetükhöz vannak igazítva, aminek révén a palánták jobban növekednek.

A robot célja, hogy adatokat gyűjtsön a talajminőségre vonatkozóan a különböző gazdaságok területein, majd ezen adatok alapján különböző palántákat ültessen el, a talajminőségtől függően.

Csapatunk első verseny köre katasztrofálisan sikerült, mivel Traktornak keresztelt robotunk be sem kapcsolt. Mint később kiderült a tegnap esti karanténba rakás előtti elemcserénél hibáztunk, mert az egyik elemet fordított polaritással helyeztük be. De a verseny szabályai nagyon szigorúak, így nem javíthattunk, első körünk 0. pont.

Egy órás átépítési/tesztelési szakasz következett, ahol kicseréltük az elemeket és finomítottunk a programon is. Következett a 2. forduló, aminek nagy izgalommal láttunk neki. Minden rendben kezdődött, majd a feladat hibás felolvasása miatt hibásan vettük fel a palántákat, amiket sajnos Traktor le sem tett. Ezek után a többi palántával is hibázott, így a körünk ismét 0. pont.

Ezután ebéd következett aminek mondanom sem kell a csapat nem valami nagy lelkesedéssel vágott neki. EL VOLTUNK KESEREDVE! Tudtuk, hogy a robotunk sokkal többet tud és a teszteken is jól teljesített, de akkor miéééért?

Ebéd után ismét egy átépítés/tesztelési szakasz következett, ahol ismét minden rendben lévőnek látszott. Következett a 3. azaz az utolsó előtti forduló. Traktor szépen felolvasta a feladatot, majd felvette a sárga palántákat, helyére szállította, majd letette. Ezt megismételte HIBÁTLANÚL a piros és zöld palántákkal is, jee 170 pontos kör! Végre van sikerélmény, csillognak a szemek, megy ez fiúk! Ismét egy kis átépítés/tesztelés majd indult a 4. egyben utolsó kör a döntőben. Mivel a pontszámokat a két legjobb kör átlagaként adják, nem volt más lehetőségünk, mint jól teljesíteni.

Az utolsó körben hibátlan lett a feladat felolvasása és sárga, piros palántákat is szépen felvette robotunk. Sajnos a piros farmon az egyik palántánk eldőlt és az egyik zöld palántánkat nem sikerült felvennünk. De összeségében 105 pontot kaptunk ami azért nem 0. 🙂

A többit képekben írnám le, mert magáért beszél!

Első bálózóként felhívták a figyelmünket, hogy nem illik és nem is szoktak nyerni, és így is lett. “Csak” másodikak lettünk! Rengeteg spéci LEGO elemet kaptunk a KLIKK/Kockafeszt egyik alapítójától Kiss Karcsitól, amit nagyon köszönünk! Valamint köszönjük a Zoller, Hócza és Czoch családoknak a támogatást. Kérjük, ha tehetitek támogassatok minket, hogy jövőre még több csillogó szemű kis mérnök palántát láthassunk a képeken!

Csapattagok: Czoch Levente (2006), Hócza Dénes (2006), Zoller Máté (2006), Zoller Dávid (2004)
Csapatvezető: Cook (már elmúlt 18 🙂 )